torsdag 27 december 2007

Månen & planeten Mars


På självaste Julafton så steg månen och planeten Mars tillsammans i öster och skapade ett vackert par på himlen. Mars är väldigt ljusstark och syns lätt med blotta ögat som en röd/orange "stjärna" i öster på kvällen. Bilden ovan togs på mitt hustak, grannbarnen blev nog smått förvirrade då det inte var tomten som stod vid skorstenen...


God fortsättning!

söndag 23 december 2007

Planeten Mars, månen, komet & Venus bälte
















Kometen Holmes passerade framför galaxen NGC1169 för några dagar sedan, se bild ovan. Det har verkligen varit bedrövligt väder senaste tiden med tanke på astrofotografering. En helt klar kväll/natt utan måne som stör och en stabil atmosfär med låg luftfuktighet m.m. börjar att bli unikt här i Sverige....
Så man får verkligen försöka njuta av de få stunder som det är lite klart. Bilderna ovan visar en bild på månen med en brännvidd av 2800mm, en skymningsbild som visar "Venusbälte" med månen och planeten Mars och en solnedgång med en förvrängd sol. Jag försökte också att fotografera planeten Mars med en högre brännvidd, men det är väldigt svårt att få det bra, bilden ovan på Mars togs med en brännvidd av 7000mm(!) och ändå så är planeten så liten på bilden trots att den är som närmast Jorden just nu.

God Jul & Gott Nytt År!

söndag 9 december 2007

Flamman & hästhuvudet


Runt den vänstra stjärnan i Orions bälte så ligger dessa nebulosor, Flam & Hästhuvudnebulosan, på ett avstånd av 1300 ljusår. Det finns mycket nebulositet runt Orion och själva Hästhuvudet består av mörka stoftmoln. Jag trodde inte det var möjligt för mig att fotografera dessa objekt från Vallentuna eftersom att stjärnbilden Orion ligger mitt i ljusföroreningarna från Stockholm. Enda chansen var ett ljusföroreningsfilter och en riktigt lång exponering men tyvärr så mulnade det bara efter en timme vilket gjorde att exponeringen endast blev 40 minuter jag skulle ha behövt 40min till för att det skulle bli riktigt bra.

Men å andra sidan så visade SMHI mulet så denna timme blev en positiv överraskning och det vara bara att passa på och fotografera. Utrustningen var en Orion 80ED @ 420mm f/6 och en Canon Digital Rebel XT.

Jag funderar starkt på att bege mig till mitt mörka ställe med den mobila monteringen för att fotografera detta område från en mörkare plats, men problemet är att en månfri och molnfri natt med låg luftfuktighet, vindstilla och bra seende börjar att bli unikt dessa dagar.

onsdag 5 december 2007

Holmes & stjärnfall







Det visade sig att jag endast hade två timmar på mig att åter igen föreviga kometen Holmes från svensk mark innan molnen åter igen täckte himlen. Man är inte direkt bortskämd med klart och fint väder denna årstid i Sverige så det är bara att passa på när molnen eventuellt skingrar sig. I 45min fick sensorn i Canon kameran ta emot ljuset från denna ovanliga komet som börjar att bli allt ljussvagare, bilden ovan togs den 4 december. Men jag såg kometen relativt lätt med blotta ögat på Vallentuna-himlen dock efter att jag hade fått ordentligt mörkerseende och ett indirekt seende hjälper mycket. Bilden till höger visar kometen Holmes längst till vänster och vår egna galax Vintergatan med dess stoftmoln och nebulositet. Många stora och fina nebulosor är synliga på bilden bla IC1396, Hjärt & Själ nebulosan, Bubbelnebulosan m.fl samt även granngalaxen Andromeda, M31, i mitten längst ner. Bilden tog jag i Vallentuna med ett 20mm objektiv och ett ljusföroreningsfilter, exponeringen var runt 50min.

Till helgen 14-16 december så får vi hoppas på klart väder, då infaller Geminiderna, en ganska stabil meteorskur från stjärnbilden Tvillingarna. Vid klart väder så kan man från en mörk plats se runt ett dussin till över hundra stjärnfall i timmen, det kan alltså bli ett riktigt fint skådespel! Bilden ovan visar en Geminidmeteor som brinner upp i atmosfären förra året, fotograferad från Vallentuna.
Denna meteorskur härstammar från en asteorid vid namn 3200 Phaethon och inte från en komet som är det vanligaste. 3200 Phaethon är 5km i omkrets och passerar farligt nära Jorden, endast 3,5 miljoner km.