onsdag 31 oktober 2007

Yttre gashölje








Ännu en natt med kometen Holmes, tyvärr dis och en måne som störde men jag lyckades ändå fånga det yttre gashöljet från kometen. 17P/Holmes är nu 7 gånger större än solsystemets största planet Jupiter, kometen har blivit gigantiskt stor! Det krävde en längre exponering denna gång för att fånga det yttre gashöljet och kometkärnan tenderar att bli överexponerad men jag kombinerade flera olika exponeringar för att häva detta lite. Jag hoppas på en bättre kväll framöver och kanske, kanske, så går det att fånga en svag kometsvans. Man är inte bortskämd med att kunna fotografera djuprymdsobjekt under månsken, det tackar man för. Mycket underlig komet detta och frågan är vad som kommer att hända med den framöver..........
Jag fick också se planeten mars med en halo omkring sig tillsammans med månen lågt i nordost, det finns mycket vackert på himlen som man kan njuta av och gratis är det!





söndag 28 oktober 2007

Komet 17P/Holmes


Oj, oj, oj, vilken syn genom teleskopet, kometen 17P/Holmes har flerdubblat sin storlek på några dagar!
Den är nu betydligt större än solsystemets största gasjätte, planeten Jupiter.


Nu kan man med blotta ögat skönja på himlen att det inte är en stjärna, man kan se en tendens till en rund form och ett mer dämpat och annorlunda ljus. Med en enkel kikare så ser man klart och tydligt den runda formen, en oförglömlig syn.
Bilden ovan togs av mig den 28 oktober kl.18.15 från Vallentuna, med en brännvidd av 4410mm.


Gå ut och kika på denna komet vid klart väder, det är ett måste, karta finns här:

http://astromalte.blogspot.com/2007/10/no-shit-sherlock-s-ser-du-nya-kometen.html






torsdag 25 oktober 2007

Ny "stjärna" på himlen




Helt fantastiskt häftigt att se denna komet som från att ha varit nästan osynlig till att bli så ljusstark att man kan se den med blotta ögat. Och synen genom ett teleskop var som att se en planetliknande stjärna med ett starkt centrum.





Kometen befinner sig i stjärnbilden Perseus just nu, länk till karta finns här:


Jag tog en bild på kometen genom mitt teleskop som ses ovan.



onsdag 24 oktober 2007

Leoniderna 2007


Den 18-19 november så finns det stora chanser att se "stjärnfall", meteorer, meteorsvärmen Leoniderna har sitt maximum då.

Jorden kommer då att passera i ett fält av grus och partiklar från kometen Tempel-Tuttle med en hastighet av 250.000 km/h.

Varför svärmen kallas för Leoniderna beror på att stjärnfallen ser ut att komma i från en punkt på himlen där stjärnbilden Lejonet ligger (Leo).


Bilden ovan visar en Leonid från 2006 som brinner upp i atmosfären ovanför Stockholm.

Bilden publicerades på NASA´s Astronomy Picture of the Day.


Så ta med varm dryck (eller annan), varma kläder och en solstol och lägg dig ner och njut av ett fint skådespel med kanske 50 meteorer i timmen från en mörk plats.

söndag 21 oktober 2007

Komet Loneos




Ännu en komet synlig på himlavalvet, kometen Loneos, som är en tillfällig besökare i vårt solsystem. Du kan se den lågt i väster efter solnedgången med hjälp av en kikare.

Jag fotograferade Loneos för några dagar sedan, det är bilden till höger.


Den går inte att jämföra med kometen McNaught i vintras men man kan se en tendens till kometsvans.




Senare i vinter kommer en annan komet att bli synlig, kometen Tuttle, dock förmodligen inte heller speciellt ljusstark men man vet aldrig vad som händer med kometer när de närmar sig solen.