söndag 9 december 2007

Flamman & hästhuvudet


Runt den vänstra stjärnan i Orions bälte så ligger dessa nebulosor, Flam & Hästhuvudnebulosan, på ett avstånd av 1300 ljusår. Det finns mycket nebulositet runt Orion och själva Hästhuvudet består av mörka stoftmoln. Jag trodde inte det var möjligt för mig att fotografera dessa objekt från Vallentuna eftersom att stjärnbilden Orion ligger mitt i ljusföroreningarna från Stockholm. Enda chansen var ett ljusföroreningsfilter och en riktigt lång exponering men tyvärr så mulnade det bara efter en timme vilket gjorde att exponeringen endast blev 40 minuter jag skulle ha behövt 40min till för att det skulle bli riktigt bra.

Men å andra sidan så visade SMHI mulet så denna timme blev en positiv överraskning och det vara bara att passa på och fotografera. Utrustningen var en Orion 80ED @ 420mm f/6 och en Canon Digital Rebel XT.

Jag funderar starkt på att bege mig till mitt mörka ställe med den mobila monteringen för att fotografera detta område från en mörkare plats, men problemet är att en månfri och molnfri natt med låg luftfuktighet, vindstilla och bra seende börjar att bli unikt dessa dagar.

2 kommentarer:

Eva Brag sa...

Så underbara bilder! jag letar runt på nätet efter min farfar som föddes runt 1900 i trakterna kring Riala. Långe-Jan kallades han visst. Så hittar jag detta!!
Trodde inte att norrsken kunde ses så långt söderut. Verkligen storartad konst av naturen själv. Skickligt att fånga det på bild!
Jag har ett foto från Riala men det går inte att bifoga här. MVH Eva Brag Värö

P-M Hedén sa...

Hej Eva!

Tack så mycket för inlägget och dina vänliga ord!

Vänligen
/P-M Hedén