fredag 7 mars 2008

Dagens astronomiska bild


Jag har ännu en gång fått den stora äran att få en bild publicerad som Dagens Astronomiska bild hos NASA.

För att läsa om bilden och om objekten på bilden så finns en länk till Astronomy Picture of the Day här: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap080307.html

Det är bilden jag tog då kometen Holmes möter Kalifornien nebulosan som är fotograferad i Vallentuna den 4 mars.
För att vara lite självkritisk så är jag inte 100% nöjd med själva kometen på bilden. Den är i mina ögon sett lite "kornig", detta beroende på att jag inte fick tillräckligt med exponeringstid.
Eftersom att jag har jobbigt med ljusföroreningar i Vallentuna så måste jag ha filter mot detta och det gjorde att kometen i detta fall "försvann" lite men däremot så blev nebulosan vacker.
Bilden är manuellt guidad vilket innebär att man sitter och stirrar i ett belyst okular med sikte och mitt i siktet ska man ha en stjärna och detta gör man genom att man justerar med en handkontroll.
Om denna justering görs dåligt så blir det stjärnspår = dålig bild.
Detta är en process som är mindre rolig framförallt om det är kallt. Faktum är att jag vid ett tidigare tillfälle somnade under guidningen och vaknade av att jag trillade av stolen och ner i snön.
På den gamla goda tiden då jag använde 35mm film så hände det att jag gjorde manuella exponeringar runt 70min i sträck och kommer ihåg ett tillfälle ute i Rialaskogen, bland vildsvinen, då det var -15 grader och jag hade suttit i 80min och guidat, prick stilla, och när jag var färdig och skulle resa mig upp så knakade dunjackan då jag hade ett tjockt lager frost på axlar och rygg.
Idag så gör jag korta exponeringar och lägger sedan ihop dessa till en bild, vilket gör att jag får vila lite mellan exponeringarna.


Nåväl, nog om det, här finns en länk till bilden på min webbsida: http://www.clearskies.se/Komet%20Holmes%20&%20NGC1499.htm
Det kommer säkert att publiceras en massa smaskiga bilder på detta unika möte världen över, ha koll på http://www.spaceweather.com/ och http://www.skytonight.com/

4 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis! Igen ;)

Din blogg är den enda jag stadigt håller koll på (samt informerar andra om)

Favoriten på din hemsida är dock under landskap.
Överexponerad måne i vinter landskapet!
Suverän!!!

P-M Hedén sa...

Tack så mycket anonym!
Kul att du besöker min blogg!

Vänligen
/P-M

Anonym sa...

Grattis va kul!

Hur firar du det, med Let's dance i kväll eller!?
Så lustig jag var nu,..
;D

/T.

P-M Hedén sa...

Ha, ha, ha, ja, det var riktigt lustigt ;-)
Det mulnar ute just nu så jag får se vad jag ska göra....just nu ett glas vin :-)..kanske lite bildbehandling på nya bilder sedan igår.

Vänligen
/P-M