söndag 23 november 2008

Rädda stjärnorna!







Roligt att Karin Bojs tar upp detta med ljusföroreningar i dagens DN. När hon ringde till mig för att prata om platser i Sverige så är det helt klart norra Sverige som gäller tycker jag även om platser som Gotland också kan vara riktigt mörkt och fint. Bilden i artikeln är tagen på Gotland S:t Olofsholm, när jag tog bilden så var det inte ens astronomiskt mörker och ändå så var Vintergatan fantastisk. En plats som jag nämner i artikeln är Tänndalen, även om det finns städer som Röros några mil bort så är det verkligen en vacker himmel och detta i kombination med vacker natur, fin skidåkning på vintern samt att man kan se norrsken till och från. Nackdelen är att det är för ljust under sommarmånaderna med desto mörkare resten av året.
Bilderna ovan togs i helgen vid nedre dalälven med en rätt så fin himmel, ljusföroreningar från Uppsala syns tydligt på ett par av bilderna och man kan även se att det var hög luftfuktighet på panoramabilden över Vintergatan, bilderna togs mellan snöbyar.
Eftersom att jag bor 30km norr om Stockholm så njuter jag verkligen varje gång jag får se en vacker stjärnhimmel utan större ljusföroreningar.

söndag 16 november 2008

Mystiska moln, månen och test

























Det klarnade upp lagom till solnedgången och jag stack iväg för att förhoppningsvis få se ännu en färgstark solnedgång tack vare vulkanen Kasatochi. Men till min stora överraskning så såg jag ett väldigt ljusstarkt moln som påminde väldigt mycket om Pärlemormoln...kul!
Fick också njuta av Planeterna Jupiter och Venus i söder som kommer att komma tätt ihop 1 december tillsammans med en tunn månskära.
Efter att ha tittat på bilderna hemma så mailade jag Les Cowley gällande "molnet", Les är mycket duktig på atmosfäriska fenomen, inte ens hon var 100% säker på vad det var för moln.
Min känsla är att var ett Pärlemormoln, men vem vet.

Senare på kvällen så passade jag på att testa ett nytt objektiv för djuprymdsfoto, 85mm Canon.
Trots månljus och endast 10min expo så blev jag överraskad över resultatet, ser fram emot att använda objektivet framöver. Bilden visar nebulositet i stjärnbilden Svanen, tagen endast i 8nm Ha.
Och precis innnan det mulnade igen så försökte fotografera månen, tyvärr så var det en väldigt turbulent atmosfär så skärpan blev inte 100% bra.

torsdag 13 november 2008

NASA´s hälsokalender 2009


En bild från Sverige Tänndalen kommer med i NASA`s Hälsokalender 2009.
Kul att de anställda på NASA får en möjlighet att se hur stjärnhimlen kan se ut i Sverige.
2008 fick de se en månnedgång över Vallentunsjön, kul att få vara med igen!
Kalendern domineras i år av medlemmar från T.W.A.N., 11 av 12 bilder.
Bilden från Tänndalen ses ovan.

måndag 3 november 2008

Till höger om Cassiopeja


Denna bild som är tagen till höger om stjärnbilden Cassiopeja visar en hel del smaskiga objekt på himlen. Förutom alla nebulosor så finns stora mörka stoftmoln och stjärnrika områden. Det är inte de mest kända nebulosorna som syns på bilden utan mera ljussvaga med katalog nummer som Sh2-155 osv. NGC7635, Bubbelnebulosan, är en känd nebulosa som syns lågt i mitten på bilden, de större nebulosorna ovan heter NGC7822 & Ced 214. De ljusstarka stjärnorna till vänster är delar av "W" i Cassiopeja.
Bilden är tagen i Vallentuna med ljusföroreningsfilter, exponeringen var över en timme.
Det är vackert i vår galax!

söndag 2 november 2008

Kasatochi solnedgång


Oj, så vackert det var vid solnedgången ikväll! Ännu en färgstark solnedgång med fantastiskt ljus tack vare vulkanen Kasatochi`s utbrott i augusti. Stoft ligger fortfarande kvar i stratosfären efter utbrottet och skapar dessa vackra färger.