söndag 23 november 2008

Rädda stjärnorna!Roligt att Karin Bojs tar upp detta med ljusföroreningar i dagens DN. När hon ringde till mig för att prata om platser i Sverige så är det helt klart norra Sverige som gäller tycker jag även om platser som Gotland också kan vara riktigt mörkt och fint. Bilden i artikeln är tagen på Gotland S:t Olofsholm, när jag tog bilden så var det inte ens astronomiskt mörker och ändå så var Vintergatan fantastisk. En plats som jag nämner i artikeln är Tänndalen, även om det finns städer som Röros några mil bort så är det verkligen en vacker himmel och detta i kombination med vacker natur, fin skidåkning på vintern samt att man kan se norrsken till och från. Nackdelen är att det är för ljust under sommarmånaderna med desto mörkare resten av året.
Bilderna ovan togs i helgen vid nedre dalälven med en rätt så fin himmel, ljusföroreningar från Uppsala syns tydligt på ett par av bilderna och man kan även se att det var hög luftfuktighet på panoramabilden över Vintergatan, bilderna togs mellan snöbyar.
Eftersom att jag bor 30km norr om Stockholm så njuter jag verkligen varje gång jag får se en vacker stjärnhimmel utan större ljusföroreningar.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Dessa bilder är nog något av det finaste jag har sett. Här i Gbg är det så ljusförorenat så det inte är klokt. Man ser nästan inga stjärnor :(!

P-M Hedén sa...

Hej assi!
Tack för din kommentar!
Jag förstår att du inte ser många stärnor i Gbg, ett elände med alla ljusföroreningar. Men oftast så behöver man inte åka så många mil för att få se lite av stjärnhimlen.
Mitt närmsta ställe för att få se lite flera stjärnor är Riala, ca 4 mil norr om där jag bor. Visserligen så är det långt ifrån lika bra som typ Tänndalen men ändå.

Vänligen
P-M

aja sa...

Härliga bilder....

Anonym sa...

Hehe...glömde skriva min adress ju...:)

P-M Hedén sa...

Hej Sara!
Tack för din kommentar!

Vänligen
P-M

Anonym sa...

Hej igen!

Eftersom att du är en sådan bra fotograf, så vill jag påminna om en sak. På måndag ska månen passera Venus, klockan 15.50. Kanske kan du ta ett grymt foto så att vi som har dåligt väder den dagen kan se hur det ser ut ? :)
Ha en trevlig dag!

P-M Hedén sa...

Ok!
Passerar månen så att den skymmer Venus?
Inte "bara" bredvid?

Vänligen
P-M

Anonym sa...

Ja, den ska skymma planeten. Se vad Phil Plait har att säga om detta:
http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2008/11/28/venus-in-a-love-triangle/

P-M Hedén sa...

Ok!
Hoppas verkligen på bättre väder, som prognoserna ser ut nu så är det kört!

Vänligen
P-M