onsdag 28 januari 2009

Rymdkarneval 10 - Internationella Astronomiåret







Det skall bli riktigt kul med det internationella astronomiåret 2009 http://www.astronomi2009.se/ och som medlem i The World at Night http://www.twanight.org/ som är ett specialprojekt i internationella astronomiåret 2009 så är det extra roligt. T.W.A.N. består av 29 fotografer, för tillfället, från världens alla hörn och alla är duktiga på astrofoto fast mera åt landskapsfoto, som vår slogan är "One People, One sky" så är meningen med TWAN att visa människor stjärnhimlen från jordens alla hörn.

7 medlemmar var på plats i Paris UNESCO vid invigningen av Internationella Astronomiåret och visade upp en del verk av oss och hade även föreläsningar om vårt projekt. Jag lägger upp ett par färska bilder från invigningen. Det känns riktigt kul att få vara med i gruppen och få möjligheten att visa upp en svensk natthimmel, på en bild syns en av mina bilder på väggen i Paris, den visar stjärnhimlen med Orion, fotograferat vid dalälven Hedesunda.

Jag kommer i år försöka att bidra med det jag kan och det genom visningar i skolor, både mina bilder samt "live" genom teleskop, då främst på solen med mitt Ha-solfilter, solen har varit populärt att titta på vid tidigare visningar på skolor.
Och jag kan tänka mig att flera av rymdbloggarna i Sverige kommer att bidra med sina kunskaper till våra medmänniskor.

Jag är imponerad av den kunskap och bredd som finns av olika intressenter inom kategorin astronomi/rymden, själv så fotar jag bara även om jag helt klart saknar de visuella observationerna ibland.
Men tiden räcker sällan till och om tidsbegrepp kan du läsa mera om hos http://terraincognita.blogsome.com/

Och de visuella observationerna är inte lätta med tanke på ljusföroreningar från Stockholm men det är tur att det händer annat i Stockholm som man kan syssla med, astronomiläger t.ex frågan är bara hur Frida på http://fridafredag.wordpress.com/ tar sig dit....

Jag är inte ensam om att titta på stjärnhimlen, Leo på http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.6387573 lyckades se M42 och skriver också om avståndsmätning i rymden.

För er som kanske inte vet vad som händer på stjärnhimlen så är http://www.astroinfo.se/ ett måste att besöka, mycket info där...

Och sedan kan det inträffa att saker dyker upp på himlen som inte finns hos "astroinfo", saker som inte går att förklara men då är det bara att kontakta Clas Svahn på http://www.ufo.se/blogg/index.php han reder garanterat ut begreppet UFO och kan säkert förklara det ni har sett.

Med rätt info så vet man när man kan se rymdstationen ISS på himlen, jag har flera gånger sett ISS med blotta ögat och vill ni veta mer om rymdfart m.m. så måste ni gå in på Johnnys http://www.astrowebb.com/ där kan ni få se en 36min videoinspelning från besättningen på ISS.

Det var en fantastisk partiell solförmörkelse häromdagen, grymma bilder på APOD och http://www.spaceweather.com/, det kommer ytterligare en solförmörkelse den 22 juli i år, läs mer om detta på http://kina2009.wordpress.com/

Och om man har tur så kan man se en bolid på himlen, det verkar det vara oroväckande många bolider på gång just nu, 3st inom en kort tid, tankarna går till filmen Armageddon....vill du se den bolid som syntes från södra Sverige, kolla in den här http://medvetenskap.wordpress.com/2009/01/18/bilder-pa-meteorit-over-sydsverige/

Som jag alltid har sagt så finns underhållningen där ute under en stjärnklar himmel och det är gratis :-)!
Vi får hoppas på att vädret blir bättre och att vi alla får ett fantastiskt astronomi år 2009 och att vi passar på att bidra med våra kunskaper till allmänheten.

Clear Skies!

/P-M Hedén

4 kommentarer:

Anonym sa...

HejHej!! Frida på fridafredag.wordpess.com här! Jag upskattar att du bryr dig :D, jag har lyckats fixa det nu, jag skall åka tåg till astronomilägret ;D. läs mer på bloggen (skåne är inte såå långt ifrån ändå ;)

P-M Hedén sa...

Hej Frida!
Kul att du kan åka, ha en trevlig vistelse i Stockholm!

Vänligen
P-M

Sofia sa...

Intressant inlägg :)

Anonym sa...

Tak for en interessant blog