söndag 19 april 2009

Möte i natten

Vilka dagar och nätter jag har upplevt de sista 8 dygnen!!
Strålande sol dagtid vilket också innebar klara nätter ibland och är man i Tänndalen med omnejd så har man en fantastisk himmel med enhelt otroligt vacker natur!
Efter att vissa vägar var avstängda pga av tjällossning så fick jag se mig om efter nya revir för foto.
I vår stuga hänger en 1:50.000 karta över fjällvärlden runt Funäsdalen och jag kikade på den och bestämde mig för att bege mig mot Mittådalen.
Det mörknar sent denna del på året och man kan vara lite seg efter hela dagar i skidbacken men det krävs betydligt mer än trötta ben för att stoppa mig att bege mig ut en klar natt.

Väl framme vid en parkering med en fantastisk utsikt över fjällvärlden så riggade jag min kamera och hade parkeringsljusen på.
Och det är så TYST....inte ett ljud.....och utan förvarning så slinker något vitt förbi i ögonvrån i skenet av ljusen från bilen.
Och bara på andra sidan vägen, inte mer än 3 meter bort, så går en väldans vacker vit fjällräv, dessa är betydligt större än hemma vill jag lova.
Jag står och exponerar när den ställer sig helt stilla framför mig, jag skrapar med foten i backen för att se om den överhuvudtaget bryr sig, vilket den gör genom att rygga till lite snabbt...men den står kvar.
Säkert ett par minuter står den bara där och tittar på mig, jag ser såklart foto möjligheter och vrider stativ med kamera mot den och börjar att exponera men det var helt klart för mycket att begära att en fjällräv ska stå stilla i 30s under en expo, utan den har förmodligen tröttnat på mig och slinker smidigt över snövallen vid vägkanten och försvinner ut i mörkret.

Ett minne för livet.

Jag bifogar en bild från stället där jag mötte räven, jag har döpt bilden till "The land of the Wolves" för när jag väl kommit hem till stugan igen så läste jag om Mittådalen och att invånarna där har begärt skyddsjakt av varg....klart väder imorgon igen...men vågar jag bege mig ut?

Visst vågade jag det, det krävs mer än vargar för att hålla mig hemma en klar natt, återkommer dock om det senare, många bilder att gå igenom nu.

4 kommentarer:

Silfver sa...

Snyggt Nusse!

Kommer du ihåg när vi var där första gången? Du var bara 2 år tror jag? Hade en bil i byxfickan som var kuligare att köra på släta fjällstenar än att kolla de vida utsikterna. Då fanns också där en lappkåta (turist) där man kunde få lä för tuffa vindar och fika en stund.

Att det är stjärnhimmel kalla vinternätter hade jag på känn, men vet du att på sommaren hyser alla de små tjärnarna på Flatru-platån för oss sällsynta fjällfåglar som simsnäppor och fjäll-labb mm... Går man bara ut en liten bit på platån finner man mycket intressant.

Du kanske skulle ta kontakt med Wild Wonders of Europe angående dina astrobilder, tror inte de har någon utpräglad Astrofotograf... Bl. a. din senaste bild skulle nog kunna passa i deras sammanhang?

/Silfver

P-M Hedén sa...

Tack för kommentaren Silfver!

Fjällen betyder mycket för mig oavsett årstid, vilket säkert har att göra med alla semsterresor i min barndom i fjällvärlden.

Jag hörde ett väldans liv från fåglar en natt från tjärnarna nedanför.

Vänligen
P-M

Jan Svensson sa...

Denna bild vil jag ha som bakgrund! ruskigt snygg och vacker som faller mig i smaken!!!!

P-M Hedén sa...

Tack så mycket Jan!