lördag 15 augusti 2009

"Nothamn by night"Trägen vinner har alltid min pappa sagt och det stämde denna gång även om meteorbilden inte är den bästa genom tiderna.
Jag och en kollega åkte till Nothamn http://sv.wikipedia.org/wiki/Nothamn som ingår i Natura 2000 http://sv.wikipedia.org/wiki/Natura_2000 en fantastiskt vacker plats söder om Grisslehamn.
Efter att nästan ha kört över tre rävar på vägen dit så stannade vi bilen vid en liten hamn.
Kolsvart ute, exakt så som jag vill ha det, det tog ett tag innan vi kunde lokalisera oss ut på några klippor med havet rakt ut!
Månen på väg upp i öster, planeten Jupiter lös starkt så det reflekterades i vattnet, Vintergatan skimrade vackert trots månens ljus.
Även om Perseiderna helt klart hade dämpats så räknade vi runt +20 på tre timmar, den bästa meteoren var såklart på vägen hem i bilen, den lös starkare än planeten Jupiter.
Vi for omkring på de hala klipphällarna och konstaterade att vi skulle ha lånat våra barns armpuffar för säkerhets skull.
Av alla de stjärnfall vi såg så fastnade bara en på bild och det var då jag riktade kameran mot månen som låg vackert över havet.
På bilden där vi står tillsammans så kan man se galaxgrannen Andromeda 2,5 miljoner ljusår bort.
Där Jörgen står på klipporna och tittar ut mot havet så kan man se Nordamerika-nebulosan i Vintergatan, planeten Jupiter lyser som en stark stjärna.
"Vingarna" på månbilden beror på kraftig dagg på linsen, meteoren syns nere till vänster på bilden, öppna stjärnhopen Plejaderna syns till höger om månen.

Det är sådana här nätter som är rena drömmen för en TWAN fotograf.

2 kommentarer:

ssi sa...

Väldigt fina bilder!! Såg även Yuichi Takasakas bild, WOW. den såg ju inte ens verklig ut

P-M Hedén sa...

Tack så mycket för din kommentar!
Japp, hans bild var fin!

Vänligen
P-M