onsdag 17 oktober 2012

I en galaxarm - Lecture at Onsala Observatory

Tänk att vi befinner oss i en spiralgalax, alltså på riktigt, jag har svårt att förstå det men har vid ett par gånger i mitt liv upplevt att jag verkligen gör det.
Dessa gånger har jag ensam suttit vid öppet vatten och njutit av en sprakande stjärnhimmel och nästan känt hur vi långsamt snurrar runt en stjärna i ett solsystem i en galax.

Jag och astronomen Eva på Onsala observatoriet Onsala Observatory (utanför Göteborg) stod och diskuterade vilken av Vintergatans armar vi befinner oss i och kom fram till att det är Orion-Cygnusarmen Orion - Cygnusarmen. Bilden visar Cygnusarmen, bilden visar alltså stoftbanden och nebulositet i vår egna galax och detta taget från lilla Ålbo vid nere Daläven, jag och min far stannade till för att föreviga denna stjärnhimmel. Under tiden jag och Eva diskuterade vår plats i galaxen satt några få utvalda deltagare i årets "Astronomins Dag & Natt" i Onsala och mätte vätet i vår galax.
Tyvärr så hade vi endast regn hela natten men vi kunde ända "titta" med de mäktiga radioteleskopen. Det var riktigt kul att få träffa dessa "moderna" kvinnliga astronomer, jag kan bara säga att ni som sett filmen "Contact" skulle känna igen er. Mycket trevligt att också få prata med Marie Rådbo som tyvärr går i pension snart men jag kan tänka mig att hon inte nöjer sig med att ta det lugnt. Marie (astronom), Carina (astronom) och jag hade föredrag i kombination med genomgång av de båda teleskopen, även genomgång av programmet Stellarium.

Också mycket trevligt att få träffa dessa 15 deltagare i blandad ålder och kön.
Lite komiskt när jag körde in på området då två av deltagarna blev avsläppta innan bommen och jag stannade till och frågade om de ville ha skjuts med tanke på packningen och avståndet till huvudbyggnaden.
Jag och min familj håller på att flytta just nu och har visningar på vårt hus. Och detta innebär en hel del prylar i bakluckan, typ mattor, hamsterhus, piasavakvastar m.m., frågan är om inte något av mina barn kunde ha varit där också i all röra...jag undrar vad dessa deltagare trodde om denna förvirrade astrofotograf och hans rostiga 945:a med bakluckans innehåll..
Efter övernattning i Onsala så var det full fart hem med 945:an genom vackra Göteborg - Jönköping och som en av tre i juryn till tävligen "Fånga Vintergatan", som var indelad i tre kategorier, utse en vinnare i varje kategori. Vinnarna är klara och publicering av dessa personer kommer att ske via Svenska Astronomiska Sällskapet.Inga kommentarer: