torsdag 20 december 2012

Bildfusk m.m.

Magin har försvunnit lite grann.
Jag tänker tillbaka på tiden då man laddade gamla Zenithen med någon diafilm och for iväg i mörkret.
På denna tiden så var det inte så många som sysslade med astrofoto i Sverige, framförallt inte landskapsmotiv, Margareta Westlund kommer jag ihåg som tog vackra norrskensbilder, tror det var 2000. Det var ungefär då jag började fota på allvar.
Det fanns inte många att lära sig av då.
Jag kontaktade fotografer utomlands och fick lite inspiration men insåg att jag var tvungen att lära mig själv. Vilket var fantastiskt roligt!
En del heta tips kom från en gammal bekant och god vän som är en duktig naturfotograf och som jag köpte min Zenith kamera av, eller rättare sagt av hans bror.

Vilken resa som skett sedan dess!
Jag tänker främst på kamerautrustningar och bildbehandlingstekniker.
Det tråkiga är att även om man har tillgång till bra utrustning och mjukvara så är det många som fuskar där ute.
TWAN granskar många bilder som publiceras på nätet på sidor av tyngre karaktär och vi har upptäckt och stoppat flera stycken, detta skrivs det inte ofta om utan bilderna raderas helt enkelt.
Det har t.o.m varit på NASA´s webbsidor.
De aboslut lägsta är så klart att stjäla bilder och påstå att det är sina egna...eeh, ja, snacka om korkat!
Detta är alltså inte ovanligt, så sent som förra veckan så hade en nisse stulit flertalet bilder av olika TWAN fotografer och lagt upp som sitt eget galleri med hundratals av "ryggdunkare" som skrivit kommentarer.

Och ett annat irriterande fenomen är att publicera bilder utan fotografens tilllstånd - ett tyvärr mycket vanligt fenomen.
Sedan så har ju också värdet i bilderna nästan försvunnit.
Alla har ju en digitalkamera idag och de är så många som skänker sina bilder bara för att få sitt namn publicerat - man gräver sin egen grav.
Och att synas är i denna djungel av bilder är ju nästa problem och då tror jag att det är lätt att dra för mycket i spakarna i Photoshop och skapa "spektakulära" bilder som syns lite mer än de naturliga.
Eller så kan man helt enkelt klippa och klistra lite också.
Jag tänker bl a på en bild som jag såg på Facebook.
Den visade ett månljuslandskap med månljuset kommande bakifrån men grejen var den att månen var med på bilden :-), alltså framför fotografen och den var lagom orangefärgad också..helt omöjligt.
Detta kan ju vara ok om man talar om att det är "Art" och inte påstår att bilden är äkta!
Jag mejlade och frågade när Jorden fick två månar för det hade jag missat....min fråga raderades omgående.

Så jag laddar upp en liten bild med nostalgi, bilden visar norrsken i Vallentuna 2003 tagen med en Zenith och 29mm Vivitar objektiv (tror jag), diafilmen var nog Fuji Provia 400F och bilden är endast scannad - ingen som helt bildbehandling.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt bedrövligt att höra,jättebra att Du skriver om det här!! Gussekorven