måndag 29 augusti 2011

192 min


Från skogen i Riala till observatoriet i Vallentuna.
I stjärnbilden Svanen ligger dessa två gigantiska nebulosor 1600 ljusår bort. Det har blivit lite av en tradition för mig att fotografera dessa varje år. Kanske lite uttjatat inom kåren men på något sätt så vill man få till det lite bättre hela tiden. När det gäller "deepsky" fotografering så kan man nog säga att ju mer exponeringar man har på ett objekt desto bättre. Denna natt fick jag till 192 minuters exponering för endast denna bild - och jag måste få tillägga att det var manuellt guidat (!), vet inte om det finns någon annan astrofotograf som gör detta fortfarande.
Dessa exponeringar i kombination med en ganska fin himmel för att vara i Vallentuna, jag kunde skönja bandet av Vintergatan hemma - det är inte så ofta kan jag säga, gjorde så att denna bild blev ganska bra måste jag få påstå.
Till skillnad från i lördags då jag missade att spela in en eventuell varg så fångade jag en Pelikan på bild igår - ett pelikanhuvud iallafall.
Det är vad den högra nebulosan kallas för, den liknar huvudet av en pelikan. Till vänster om pelikanen ligger Nordamerikanebulosan som påstås påminna om nordamerikanska kontinenten i formen.
Känns märkligt att fotografera något man inte ens ser...
Nåväl, tror att denna bild är den bästa jag har tagit hittills på detta par, kanske blir det ännu bättre framtiden. Bilden är tagen med en "moddad" systemkamera, en Orion 80ED @ 420mm och Ha-filter.

192 minutes of manual exposures using Orion 80ED @ 420mm, modified DSLR and Ha filter. The two great nebulas in Cygnus NGC 7000 & IC 5067.

3 kommentarer:

goranstrand sa...

Imponerade jobb PM! Manuellt guidat i 192 minuter måste vara motsvarande prestation som att springa ett maratonlopp.

Som belöning fick du en otroligt vacker bild.

Charlotte sa...

Vilken fantastiskt bild! Du måste ha ett tålamod utan dess like.

Blir det någon mer utställning för dig snart? Varsomhelst i Sverige, som vi kan tipsa om.

P-M Hedén sa...

Tack Göran och Charlotte för era kommentarer!

Charlotte;
Ja, TWAN har en utställning i Lund från den 17/9 till 30/10 (slutdatum inte 100% ännu). Jag kommer att ha ett föredrag där vid invigningen den 17/9 och kommer visa lite alla möjliga astrobilder som jag har tagit, inte bara TWAN-style. Men utställningen består av astronomiska landskapsbilder tagna av TWAN medlemmar, samma som hängt i Vallentuna, Stockholm, Uppsala och Västerås.

Vänligen
P-M