måndag 26 september 2011

M31 Andromedagalaxen - AndromedagalaxyEn man ringde en kväll i samband med en artikel om mig i tidningen. Han ville bara berätta att han en natt fick uppleva någonting hade aldrig upplevt tidigare. Han var ute och cyklade i mörkret en klar natt, han har sett natthimlen många gånger tidigare men denna natt så öppnade himlen upp sig.

Han sade att det kändes som om stjärnorna var precis ovan huvudet och han har aldrig sett en så pass klar himmel, som om det inte fanns någonting i vägen - glasklart.

Jag vet också att stjärnhimlen kan vara väldigt olika från gång till gång när det gäller seende m.m.


Och i helgen så fick jag uppleva lite som mannen beskrev.

Det drog fram tunna dimmoln till och från under natten och precis efter att det blåste lite och dimmolnen försvann så fick jag se Vintergatan som någonting jag har svårt att komma ihåg att jag sett förut. Vintergatan i Svanen var som ett stort vitt moln med kraftiga svarta stoftmoln, väldigt distinkt! Men det var inte så länge som det var så....tyvärr.

Nåväl, samma natt tog jag denna bild på M31 Andromedagalaxen.

Denna galax kan man skönja för blotta ögat under en mörk himmel, där jag befann mig så såg jag M31 som ett litet "moln".

Se 2,5 miljoner ljusår bort och tillbaks i tiden.

Värt att titta efter en klar natt!


M31 Andromedagalaxy.

See this galaxy 2,5 millions ly away without any optics during dark skies.

Worth looking for!

Photo taken with WO66, Canon 550D.

2 kommentarer:

Jimmy sa...

Natten mellan Fredag och Lördag upplevde jag det med. Vi observerade vid obset i Trankärr och redan när vi klev ur bilen blev det wow. Teleskop behövdes knappast då det var så exceptionellt och man såg stoftbanden och stjärnor på ett sätt jag inte kan minnas jag gjort tidigare :)

P-M Hedén sa...

Hej Jimmy
Det är bara och passa på att njuta när man väl får uppleva det.

Vänligen
P-M