måndag 25 augusti 2008

Vintergatan över Östersjön


Att se Vintergatan så som jag såg den på Gotland tillhör inte vardagen när man bor i vallentuna.
Stockholm endast 30km söderöver och det verkligen totalförstör natthimlen söderut.
Så det var verkligen ett nöje att få njuta av himlen från en mörk plats, bilden visar Vintergatan över Östersjön, fotograferat från en udde på Gotland.

På bilden så fastnade verkligen alla moln av gas och stoft i vår galax och ju närmare centrum av galaxen desto mer av den varan.
Den starka "stjärnan" till vänster om galaxen är planeten Jupiter.
När man ser Vintergatan så pass bra som på Gotland, så har det hänt mig ett par gånger att jag verkligen upplever att vi bor i en galax......en känsla som man inte får varje dag direkt.

Längtar redan efter att få se en sådan himmel igen.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Hej!
Verkligen fantastiska bilder du tar, man blir helt tagen av dom. Jag tittar in här ofta för att bli hänförd av dina bilder.
En undran bara, jag har aldrig tidigare varken sett eller hört att Jupiter lyser så starkt att det till och med blir reflektion i vattnet. Är det så kanske att vi är närmare den nu än vad vi tidigare har varit?

Magnus

P-M Hedén sa...

Hej Magnus!
Tack för din kommentar och vad kul att du tittar in till och från på bloggen!

Det ligger någonting i vad du säger, enligt t.ex. denna blog så var Jupiter som närmast den 9 juli i år http://hpgarland.blogspot.com/2008/07/jupiter-at-its-closest.html
Det som är lite synd är att den ligger så lågt på himlen, det skulle vara smaskigt att titta/fotografera planeten genom mitt 11" teleskop.

Vänligen
P-M