tisdag 8 mars 2011

Orion och älven - Orion and the riverEn klar och vacker natt vid Dalälven utanför Gysinge. I början av videon till höger kan man se Zodiakalljuset http://sv.wikipedia.org/wiki/Zodiakalljus, sedan hur stjärnbilden Orion går ned.
A clear and beautiful night by the Dalriver outside Gysinge Sweden, in the beginning to the right in the video you can se the Zodiacal light http://en.wikipedia.org/wiki/Zodiacal_light and later on the constellation of Orion setting.

5 kommentarer:

J.Svensson sa...

Nice, orion är min personliga favvo! Dalälven är ruskigt fin. Kör du nya prylen på denna TL?

P-M Hedén sa...

Hej Jan!
Tackar, ja det stämmer, håller med dig om Orion.

Vänligen
P-M

J. Svensson sa...

Antar att orion är min favvor just för att den döljer så mycket annat än vi kan se med blotta ögat, smaka flamm och hästhuvudet exempelvis.
På tal om hästhuvudet, när ska du ge dig på den igen? gör det på ditt landställe vettja, vore intressant hur det skulle bli idag, den är ju trots allt otroligt vacker, och jag tror du skulle få till den idag med all ny utrustning du hade sedan du körde den sist vad jag vet! :)

P-M Hedén sa...

Hej igen!
Jag har funderat helt klart på det, tyvärr så är det lite trädtoppar i vägen ibland men under en rätt tid på året och under de rätta timmarna på dygnet så kanske jag kan få till några timmars expo. M42 ligger tyvärr lite för lågt för trädtopparna, om jag orkar så kan jag ta M42 med min mobila uppsättning någongång - problemet är bara tidsbrist och väder!

Vänligen
P-M

J. Svensson sa...

Jag förstår problemet, tyvärr kan jag inte se en annan lösning för dig än att flytta till chiles högsta toppar och bli en proffesionell (betald) astronom, min tjej kan hjälpa med spanskan inga problem.