lördag 1 oktober 2011

Fjärilnebulosan med omgivning - The Butterfly nebula widefield

Det är faktiskt rätt märkligt att man kan fånga så mycket nebulositet på en så pass relativt dålig himmel som det är i Vallentuna nära centrum och 30km från Stockholm. Men med smalbandsfilter så sorterar man bort det ljus man inte vill ha - ljuset från alla eländiga gatlampor (läs om hur vi kan hjälpas åt att minska detta på http://www.ljusstyrkan.se/cms/) som är felriktade och i många fall helt onödiga. Ljusföroreningar påverkar också djurlivet negativt. Jag tycker också att djurarten Homo Sapiens påverkas negativt.

Många av oss ser inte stjärnhimlen längre och jag anser att vi blir vilsna, vet inte vart vi verkligen befinner oss och missar den kosmiska resa vi är med på. Istället pumpas vi med falska ideal och strävar efter att bli en "Idol" :-) och ser gärna inte hur det ser ut på vår planet i stort.

Helt fel linje för att överleva som art och för att vår planet ska överleva http://sv.wikipedia.org/wiki/Jorden.

Vi har redan nu gjort av med vår planets resurser för i år, i Sverige behöver vi 3 jordklot som vi spenderar och i betydligt större länder 5 jordklot....Jag vet inte men....det känns så där...

Nåväl, bilden visar nebulositet runt Fjärilnebulosan som man kan se vid den starka stjärnan Sadr i stjärnbilden Svanen.


The Butterfly nebula IC1318 widefield with nebulosity in the constellation of Cygnus.

2 kommentarer:

Jimmy sa...

Intressant och jag ser det som att vi är överbefolkade.

1960 krävdes det enligt DN 0,5 jordklot för att täcka konsumptionen. Då hade vi en befolkning på ca 3 miljarder. Idag 50 år senare krävs det 1,5 jordklot och vi är över 6,8 miljarder.
4,5 miljard klarar vi av med nuvarande genomsnittliga konsumtion då för 1,0 jordklot.

Tre jordklot skriver DN skulle krävas om alla lever som medelsvensson. Då skulle alla kunna leva som svenskar om vi var två miljarder då.

Eller så får vi dra ner på levnadsstandarden, bara inte befolkningen fortsätter att öka, blir inte mycket kvar att leva på tillslut.

Hur som helst så har du fått till en fin bild. Funderar på att skaffa smalbandsfiler eller ett CLS-clip in filer så man kan fånga lite nebulositet. Ett elände det där med alla ljusföroreningar.

P-M Hedén sa...

Hej Jimmy!
Tack för din kommentar.
Skaffa smalbandsfilter om du har ljusföroreningar, värt varenda krona.

Vänligen
P-M