fredag 23 november 2007

Fullmåne och planeterna Mars, Venus och Merkurius
99% måne (Frosty moon) som lyser upp omgivningen och himlen ordentligt. Det är riktigt svårt att se kometen Holmes med blotta ögat när månens ljus stör och kometen har blivit ljussvagare. Däremot så har planeten Mars blivit riktigt ljusstark och syns tydligt med sin kopparröda färg i öster på kvällen. Den 26 november så kommer Mars att ligga nära månen och bilda ett trevligt par på himlavalvet.
Och man kan njuta av flera planeter just nu, på morgonen innan solen går upp så är det möjligt att se både Venus och Merkurius. Venus är det svårt att missa så starkt som den lyser, men däremot så är Merkurius lite svårare, ljussvagare och ligger lågt på himlen.
Månbilderna ovan togs den 23 november och bilden på hela månen togs med en brännvidd av 1500mm samt närbilden på den södra delen på månen togs med en brännvidd av 4410mm.
Norrskenbilden visar planeten Mars lågt till ned till höger på bilden, den togs för något år sedan i Riala nära Norrtälje. Bilden längst upp till vänster visar Merkurius i solnedgång och den andra solnedgångsbilden visar Venus & Merkurius tillsammans på himlen, vid ena tillfället så var mina barn med mig och de satt och njöt av planetparet.

Inga kommentarer: