söndag 30 januari 2011

ISS, månen och Venus


Lite småseg efter en sen kväll med lite god whiskey så knallade jag upp för att få see ISS passera ovanför Venus och månskäran.
Det ljusnar tidigare nu och ISS syntes inte så bra som jag hade hoppats på.
ISS ses som en streckad linje på bilden, detta efter kamerans exponeringar, Venus ovanför månen.

torsdag 27 januari 2011

En klar kväll i Observatoriemuseet


Andra föredraget i Observatoriemuseet i Stockholm.
En klar kväll vilket innebar för besökarna att efter mitt föredrag så kunde man besöka museet med visning i kupolen/teleskopet, förhoppningsvis en trevlig kväll.
Fotografen Göran Strand http://www.fotografgoranstrand.se/ dök upp och tittade på föredraget, TWAN utställningen m.m. - det var trevligt att träffas.
Det blev en liten sen start så jag hade bara 50min på mig, startade med ett bildspel med musik sedan en visning av bilder och time-lapses av vad man kan se på en svensk natthimmel.
Hann precis klart till 19.00 då en visning startade för de som vill kika.
En hel del besökare blev kvar med lite frågor om utrustning, köpa tavlor och om TWAN.
Jag avslutade med att fara omkring och fotografera lite utanför museet, inte den bästa himlen direkt med tanke på ljusföroreningarna men en desto vackrare byggnad Observatoriemuseet med en lång historia http://www.observatoriet.kva.se/
En trevlig kväll helt enkelt.

tisdag 25 januari 2011

Föredrag Alba Nova



Nyss hemkommen från Alba Nova http://www.albanova.se/ där jag höll ett litet föredrag med bildvisning i Oskar Kleins auditorium, se bild.
Kul att få en liten sightseeing i lokalerna och att få se teleskopet, liiiite större än det jag har.
Föredraget var helt enkelt att visa bilder, berätta litegrann om hur jag tar bilder samt lite info om TWAN.
De mesta frågorna efter föredraget var om att modifera en systemkamera för astrofoto, så kanske dyker upp några nya astrofotografer framöver :-)
Mera föredrag på gång, på torsdag blir det Observatoriemuseet med bildvisning och då ska jag visa lite vad man kan se på en svensk natthimmel - mycket bilder skall visas vilket är syftet med mina föredrag.
Sedan kommer nog TWAN utställningen till Västerås i mars, inte helt bokat ännu men förmodligen blir det av, säkert också något föredrag där.

fredag 21 januari 2011

TWAN utställningen förlängs

TWAN http://www.clearskies.se/TWAN.htm utställningen på Observatoriemuseet förlängs till den 22/2.
Varmt välkomna att se fotografier av landskap/stjärnhimmel från olika delar av världen samt time-lapses på duk.

onsdag 19 januari 2011

Wolf Moon





Enligt folksägen så kallade indianerna januari månads fullmåne för Wolf Moon.
Jag och min son stack ut för att kolla in den när den gick upp.
Passade även på att fotografera lite mosaik på månytan och satte ihop det till en bild.

Video nedan:


Wolf moon rising from P-M Hedén on Vimeo.

Wolf moon rising in Vallentuna Sweden.

måndag 17 januari 2011

Grön airglow



Denna natt i Tänndalen fick jag se det starkaste Airglow jag hittills har sett, det var som ett sken på himlen och på bilderna fastnade en mintgrön färg http://en.wikipedia.org/wiki/Airglow
Även markanta Pärlemormoln är synliga som röda "moln".


Jag gillar inte montage

Det börjar att ploppa upp bilder på stjärnhimlen med landskap och byggnader lite överallt på nätet i Sverige just nu och många är tyvärr montage.
Man tar alltså en bild på himlen och en annan för förgrunden och lägger ihop dessa i ett program, exponeringen på himlen är betydligt längre än bilden för förgrunden.
Personligen gillar jag inte denna typ av montage.
Varför?
Jo, bland annat av att när jag rätt så nyligen lade upp en bild på en större fotosida i Sverige så kom frågor som "Är den fusk HDRad"?
Fusk HDRad???
Jag stod i en ruin i -22 grader under månljus som lyste upp byggnaden, så mycket HDR i den bilden.
Eller att andra ibland tror att mina bilder också är montage när de ser bilder på Vintergatan, när det i själva verket är en enda exponering.
En av mina favorit fotografer Jerry Day http://www.darkskydreams.com/, som har inspirerat mig mycket, får alltid påpeka för besökare/kunder att hans bilder inte är manipulerade, utan äkta vara.
Det får förresten många TWAN medlemmar också göra.
Och priset tog nog personen som snodde en bild av Nattlysande moln tagen av mig och satte in en del av himlen i en annan bild på en vacker plats i mellanöstern, bilden publicerades världen över bla på NASA tills dess att det kom fram att det var fusk.

fredag 14 januari 2011

Kvällens måne

Helt enkelt kvällens måne.
Bilden är tagen med flertalet expos på 4500mm.
Två kända kratrar är synliga, överst Plato och i mitten Copernicus samt bergskedjor och mörka lavafält.

Trevlig helg!

tisdag 11 januari 2011

En klar natt med atmosfäriska fenomen

Högupplöst bild finns här: http://www.clearskies.se/Panorama%20360%20grader.htm

Tyvärr så missade jag helt den partiella solförmörkelsen den 4/1. Jag var redo med allt jag hade och hade storartade planer på hur jag skulle fånga denna händelse. Jag befann mig i Tänndalen med en vacker vy över fjällvärlden, hade varit en klockren komposition, lite utöver det vanliga men så finns ju moln....
Bestämde mig kvällen innan att åka till Norge, Stugudal närmare bestämt, då prognosen visade snö i Tänndalen. Tidigt på morgonen drog jag iväg, det klarnade upp med en fantastisk vy med Helags och Sylarna samt en dal där solen skulle komma upp men molnen skingrade sig aldrig nära horisonten....

Men, lite kompensation blev det då det klarnade upp en natt och jag knallade upp på kalfjället, det gick bra eftersom att det var relativt lite med snö. Trots helt molnfritt kunde jag konstatera att det ändå var något "i vägen" på himlen. Knäppte några kort och insåg att det var höga moln av något slag. Jag kunde också se väldigt höga moln, påminde lite om ett svagt norrsken men var lågt på himlen överallt, det var grönt på bilderna med vissa strukturer. Lite senare i norr kunde jag konstatera att norrsken var på gång och jag fick även njuta av ett kortare norrskensspel.
Videor:
http://www.clearskies.se/Northern%20lights%20in%20Tänndalen.htm
http://www.clearskies.se/Panning%20Nacreous%20clouds%20and%20Aurora%20Borealis%20time-lapse.htm
Jag kontaktade Les Cowley, expert på atmosfäriska fenomen, som berättade att det rödare lägre molnen var Pärlemormoln och det gröna sk "airglow" http://www.atoptics.co.uk/highsky/airglow2.htm
Pärlemormoln: http://www.atoptics.co.uk/highsky/nacr1.htm
Detta tillsammans med Vintergatan, Jupiter och en fantastisk natur var väldigt trevligt så jag bestämde mig för att göra en 360 graders panorama, vilket jag bifogar.

Jag såg inte någon soluppgång under hela veckan förrän sista morgonen då vi skulle åka hem. Ett orange klot på väg upp bredvid Rödfjället, jag kunde se framför mig hur bilderna kunde ha blivit den där morgonen den 4/1 2011 om det bara kunde varit klart.