tisdag 11 januari 2011

En klar natt med atmosfäriska fenomen

Högupplöst bild finns här: http://www.clearskies.se/Panorama%20360%20grader.htm

Tyvärr så missade jag helt den partiella solförmörkelsen den 4/1. Jag var redo med allt jag hade och hade storartade planer på hur jag skulle fånga denna händelse. Jag befann mig i Tänndalen med en vacker vy över fjällvärlden, hade varit en klockren komposition, lite utöver det vanliga men så finns ju moln....
Bestämde mig kvällen innan att åka till Norge, Stugudal närmare bestämt, då prognosen visade snö i Tänndalen. Tidigt på morgonen drog jag iväg, det klarnade upp med en fantastisk vy med Helags och Sylarna samt en dal där solen skulle komma upp men molnen skingrade sig aldrig nära horisonten....

Men, lite kompensation blev det då det klarnade upp en natt och jag knallade upp på kalfjället, det gick bra eftersom att det var relativt lite med snö. Trots helt molnfritt kunde jag konstatera att det ändå var något "i vägen" på himlen. Knäppte några kort och insåg att det var höga moln av något slag. Jag kunde också se väldigt höga moln, påminde lite om ett svagt norrsken men var lågt på himlen överallt, det var grönt på bilderna med vissa strukturer. Lite senare i norr kunde jag konstatera att norrsken var på gång och jag fick även njuta av ett kortare norrskensspel.
Videor:
http://www.clearskies.se/Northern%20lights%20in%20Tänndalen.htm
http://www.clearskies.se/Panning%20Nacreous%20clouds%20and%20Aurora%20Borealis%20time-lapse.htm
Jag kontaktade Les Cowley, expert på atmosfäriska fenomen, som berättade att det rödare lägre molnen var Pärlemormoln och det gröna sk "airglow" http://www.atoptics.co.uk/highsky/airglow2.htm
Pärlemormoln: http://www.atoptics.co.uk/highsky/nacr1.htm
Detta tillsammans med Vintergatan, Jupiter och en fantastisk natur var väldigt trevligt så jag bestämde mig för att göra en 360 graders panorama, vilket jag bifogar.

Jag såg inte någon soluppgång under hela veckan förrän sista morgonen då vi skulle åka hem. Ett orange klot på väg upp bredvid Rödfjället, jag kunde se framför mig hur bilderna kunde ha blivit den där morgonen den 4/1 2011 om det bara kunde varit klart.

3 kommentarer:

Jimmy sa...

Tråkigt att du inte heller fick några bilder, såg fram emot att få se vad du hittat på. Här söder om vänern snöade det hela förmiddagen och gick inte att skymta solen så jag fick inte heller några bilder.

Man skulle få staten eller någon annan att göra som de gjorde för os i kina...

http://www.expressen.se/nyheter/1.1232065/de-bombar-moln-for-att-radda-os

Det hade varit något :D

P-M Hedén sa...

Hej Jimmy!
Ja, ha, ha, läste om det tidigare, det vore något :-)
Tråkigt att du inte heller fick se något. Det ironiska var att det var klart i Vallentuna där jag bor....suck! Men å andra sidan ville jag åt kompositionen med fjällvärlden.

Vänligen
P-M

Mira sa...

Jag fick några småfjuttar. Men min enkla kamera och utan stativ. Men jag är nöjd ändå...