måndag 3 november 2008

Till höger om Cassiopeja


Denna bild som är tagen till höger om stjärnbilden Cassiopeja visar en hel del smaskiga objekt på himlen. Förutom alla nebulosor så finns stora mörka stoftmoln och stjärnrika områden. Det är inte de mest kända nebulosorna som syns på bilden utan mera ljussvaga med katalog nummer som Sh2-155 osv. NGC7635, Bubbelnebulosan, är en känd nebulosa som syns lågt i mitten på bilden, de större nebulosorna ovan heter NGC7822 & Ced 214. De ljusstarka stjärnorna till vänster är delar av "W" i Cassiopeja.
Bilden är tagen i Vallentuna med ljusföroreningsfilter, exponeringen var över en timme.
Det är vackert i vår galax!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Go'kväll i stugan!

Kom just in från att ha tittat på en halvklar stjärnhimmel.
Funderade på varför jag tycker det e så spännande att stirra upp mot himlen,.. Men det är ju enkelt att svara på egentligen, det finns ju så mycket vackert att titta på,.. Fast det räcker inte, det finns något annat som drar på något sätt också!

Vad är nu det, jo man ju har en förväntan o förhoppning varje gång att få se något spektakulärt o helt oväntat! Å då kom jag att tänka på dig, du som tillbringar så mycket tid med att få nackspärr mot himlen borde ju om någon ha sett något häftigt o udda eller??
/T.

P-M Hedén sa...

Hej T!
Tack för inlägget!
Tyvärr inga UFO´n än men häftiga solkatter från satelliter (Iridium flares), rymdstationen ISS, grymma stjärnfall "fireballs", norrsken & nattlysande moln är en del saker som kan överraska ibland.

Vänligen
P-M

Anonym sa...

En liten fråga: måste man inte kompensera för jordens rotation om man skall exponera mot himlen i över en timma? Eller hur funkar det?

P-M Hedén sa...

Hej Thomas!
Jo, det stämmer.
Jag har kamera/objektiv fastsatt på ett pol-inställt teleskop/montering som har drivning som häver jordrotationen.

Vänligen
P-M

Anonym sa...

Du är så duktig! kan inte du åka in till göteborg någon gång och besöka oss på observatoriet. Då kan du lära oss ett och annat om astronomi, t.ex. hur du så enkelt hittar så många objekt på himlen.
Hur bär du dig åt egentligen!!

P-M Hedén sa...

Tack Assi för dina vänliga ord!
Det vore trevligt att hälsa på i Göteborg någongång.
Hitta på himlen gör teleskopet samt att jag tar hjälp av en väldigt bra stjärnatlas "SkyAtlas 2000".

Vänligen
P-M