tisdag 15 september 2009

Andromedagalaxen

Vår galaxgranne Andromeda (M31) med sina satellitglaxer bredvid sig, galaxen ligger ca 2,5 miljoner ljusår bort.
Det ljus man ser och som kamerans sensor tar emot har färdats i 2,5 miljoner år, man undrar hur det såg ut på jorden då?
Självklart kommer tankar som...finns liv i den galaxen?
Bilden är tagen med smalbandsfilter, vilket gör att man ser stoftstråken ganska bra men man ser inte mängden stjärnor lika bra.
Bilden togs från Vallentuna i går kväll och den totala exponeringen var 144min.
En "vacker" dag, många herrans år framåt i tiden så kommer vi krocka med denna vackra galax, vi far med full fart mot varandra, men forskarna menar att detta inte innebär slutet för våra galaxer....den som lever får se :-)

3 kommentarer:

Martin sa...

Otroligt fin bild på M31. Jag vill veta mer om hur man får teleskopet att röra sig mot jordens rotation så man kan ta bilder med jättelånga slutartider. Vart finner jag info om det?

P-M Hedén sa...

Hej Martin!
Tack för din kommentar!

Kolla på Astronomiguiden www.astronomiguiden.se där finns det kunnigt folk.

Men principen är att kunna polinställa sin montering exakt och att monteringen med stativ och motor kan justeras åt alla håll. Efter en väldigt nogrann polinställning så måste motorn även guidas (justeras) under alla exponeringar för att inte få stjärnspår. Polinställningen är ganska tidskrävande och många astrofotografer har egna små observatium med sin uppsättning på en fast pelare.
Jag själv ska förmodligen gjuta en pelare på mitt landställe i helgen för att slippa kämpa med polinställningar i framtiden.
Det är en CG-5 montering som kommer att hamna på den pelaren sedan.

Ett tips är en CG-5 (ca 6000kr) en montering där du sedan själv kan välja optik till. Jag har även läst att det idag finns prylar som polinställer automatiskt.
Och för guidning finns autoguiders men jag själv är uråldrig och sitter och guidar manuellt fortfarande, sitter och stirrar genom ett belyst okular med sikte i....helt sjukt.

Vänligen
P-M

Martin sa...

Stort tack för informationen. Det här måste jag kolla upp vidare.