lördag 2 oktober 2010

Kometjakt och Vadakullar
Superkul att barnen vill följa med på fotoäventyr ibland!
Denna gång stack vi iväg till Vadakullar vid Husaån, en historisk plats där vikinga stormän begravdes bredvid båtleden till Uppsala, det måste ha varit en vacker plats en gång i tiden.
Självklart spännande för barnen att knalla omkring i mörkret och spänningen blev inte mindre då vi bevittnade en polisjakt på en bensinstation innan vi kom fram. Vi tankade då en crossbåge kom åkande med två polisbilar efter sig, full utryckning! Han åker ner bredvid oss och poliserna efter, han avvaktar tills polisen kommer närmare sedan drar han upp över slänten till vägen igen...polisbilarna stannar och går ur bilarna, de slår näven i taken på bilen....lurade!
Nåväl, väl framme på Vadakullar så stör så klart Stockholm som vanligt - eländiga ljusföroreningar!!
Men i zenith är det lite bättre, Vintergatan träder fram, dimman lägger sig över de öppna landskapen och vi står ovan dimman på kullarna, riktigt vackert blev det!
Men kylan tränger på, barnen börjar att frysa om tårna, värmer dem så gått det går men vi bestämmer oss för att åka hem.
Väl hemma så hamnar jag i obset igen, fångar kometen Hartley ännu närmare nebulosan NGC 281. Hartley är som en grön liten boll, ingen svans (ännu) men vet inte vad som händer närmsta veckorna.
På en bild har jag lagt in text där kometen finns. Kometen rör sig sedan för varje dag närmare dubblehopen nere till vänster på samma bild, försök att se den med en kikare på en mörk himmel.

Inga kommentarer: