fredag 12 november 2010

Klar natt vid nedre Dalälven del 2





Så grymt fint det är vid nedre Dalälven strax öster om Gysinge.
Spår efter bäver överallt med fällda träd, vacker miljö med vattendrag och små öar.
Under en klar bäcksvart natt så for jag omkring och fotade vid vattnet, allt var lugnt och stilla, tände LED-lampan för att se i mörkret och plötsligt så lät det som om en stor sten landade i vattnet....jag höll på att göra i brallan kan jag säga!
Vad tusan vad det?
En fet bäver som gör magplask...mycket osannolikt.
Sedan kom jag att tänka på en TWAN kollega från Canada som vid ett tillfälle frågade om jag någonsin har hört bävern slå med sin svans i vattnet.
Och självklart var det det jag hade hört, men vilket läte, precis som om gigantisk sten kastades i vattnet!!!
Sedan hörde jag detta vid tre tillfällen under kvällen på olika ställen längs älven och jag hoppade till varenda gång kan jag lova, det kom från ingenstans utan förvarning och vid ett tillfälle var det riktigt nära.
Men jag utgår från att bävern är ett snällt djur :-)
Bifogar bilder tagna från denna natt.
Det svartvita fotot visar ett fällt träd av bäver och den öppna stjärnhopen Plejaderna och stjärnhimlen runt Kusken, de andra bilderna visar Vintergatan med Andromedagalaxen samt en meteor (stjärnfall) och grenarna från en vacker ek med M45 synlig på himlen.

5 kommentarer:

Mira sa...

Jag tror att bävrar daskar med svansen i vattnet när dom vill varna. Inte konstigt då att du hörde det flera gånger. Dom ville varna för dig...

P-M Hedén sa...

Hej Mira, japp det stämmer och de fick min uppmärksamhet :-)

Vänligen
P-M

henrikstestblogg sa...

Kul se och läsa från Gysinge ur det här natthimmelperspektivet! Vore intressant att veta vad du fotar med och vilka inställningar du använder och andra trix.

P-M Hedén sa...

Hej!
När jag tog dessa bilder använde jag min Canon 550D med ett Sigma 15mm objektiv. Inställningarna är alltid lite olika men alltid lågt f/värde samt högt iso-värde, dessa bilder togs med iso 3200, exponeringarna ligger alltid på gränsen till stjärnspår för att fånga så mycket ljus som möjligt.
Såklart alltid stativ och trådutlösare.

Vänligen
P-M

henrikstestblogg sa...

tack, just stjärnspårsfrågan är intressant. var går gränserna i slutartid/er?
använder du tele också, om så vilka är dina inställningar då?