fredag 29 november 2013

Vackra Mörby slottsruin - The beautiful castleruin

Som TWAN fotograf så är platser som Mörby slottsruin rena drömmen! Efter att ha lyckats fånga kometen Lovejoy i ett av fönstren så tog jag några bilder på ruinen med stjärnhimmel. De röda "molnen" på bilden är förmodligen airglow som faktiskt störde lite just gällande kometsvansen. Panoramabilden visar kometen Lovejoy snett ned till höger strax ovan ruinen.
Bilden med tornet till vänster så ser man Orionnebulosan mellan träden, det var en vacker syn på väg hem.
Bilden med Vintergatan så ser man också planeten Jupiter strax ovan ruinen som en ljusstark stjärna. Jupiter var för övrigt fantastisk fin igår kväll genom teleskopet, seendet var bland det bästa jag haft och jag kunde se strukturer i bältena och även röda fläcken(!) och fyra av månarna på rad bredvid, tog massa bilder hoppas på att publicera framöver.
Och stjärnhimlen är förhållandevis fin vid ruinen med tanke på Norrtälje, Uppsala och Stockholm runt om.
Diskuterade just ljusföroreningar med en journalist igår under en intervju hur vanlig det är med felriktade lampor och onödigt ljus rakt upp i himlen...läs mer om kampen mot ljusföroreningar hos http://www.ljusstyrkan.se/cms/
Och som vanligt drar Blogger upp ljusstyrkan och förändrar bilderna till det sämre, måste försöka få tag i någon om detta..


Beautiful Mörby castleruin with a starry sky..

1 kommentar:

Silfver sa...

Här har du varit förut och fotograferat objekt genom någon av slottsgluggarna. Som treåring i röda hängslebyxor hjälpte du mig att knäppa min kameraknapp på inte astromotiv utan en roslagskyrka tvärs över vassvik...