tisdag 26 februari 2008

Stjärnbilder och objekt på himlen
För att kunna hitta objekt på himlen så bör man ha ett hum om stjärnbilderna. Nu är inte jag någon expert på det men kan tillräckligt många stjärnbilder för att hitta på himlavalvet, förmodligen hittar jag bättre i vår galax Vintergatan än i Stockholm. Om man har ett modernt teleskop med drivning så hittar teleskopet själv på himlen efter att ha ställt in den efter ett par stjärnor. Men innan jag köpte mitt datoriserade teleskop så sysslade jag med "stjärnhoppning", jag förflyttade mig manuellt mellan olika stjärnor med en liten tubkikare och jag kommer så väl ihåg första gången jag hittade M81 & M82, två galaxer i Stora Björnen. Det hade nog tagit mig runt en timme innan jag lyckades finna dem, idag trycker jag bara på handkontrollen så sveper teleskopet klockrent till rätt objekt.
Eftersom att jag på senaste tiden har fotograferat en hel del stjärnbilder så har jag nu också markerat dessa på bilderna ovan samt andra sevärda objekt på himlen och det kan vara både galaxer, stjärnhopar och planeter.

Apropå planeter så passade jag på att titta på planeten Saturnus igår kväll, den ligger i stjärnbilden Lejonet just nu och vad mäktig "The Lord of the Rings" är genom ett teleskop!!!
Tyvärr så hade jag dåligt seende och turbulent atmosfär så det var inte ens värt ett försök att fotografera den.

Passa på nästa stjärnklara kväll och titta upp på himlen så finns det en hel del att titta på, kanske bilderna ovan kan vara till någon hjälp. Varför inte bege sig till en mörk plats och titta på Andromedagalaxen, endast med blotta ögat......se tillbaka 2.5 miljoner år i tiden.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad ska man säga, det kom som på beställning,..
Nu är det dessutom stjärnklart i mitt huvud vad det är jag har sett på himlen. :)

Det är alltså Andromedagalaxen jag trott varit Plejaderna, trodde inte att Plejaderna syntes så bra nämligen,..
Hoppas det klarnar upp till kvällen så jag kan kolla starsen med vetskap om vilka de egentligen är!

TACK!
/T.

P-M Hedén sa...

Lycka till!

Silfver sa...

Det här var de bästa förklarande bilder, av vars stjärnbilderna ligger, jag sett...

Sådana får du gärna publicera flera av litet då och då...

Finns kometen Holmes kvar får du gärna peka ut den med en sådan här bild+skiss...den tappade jag bort när den började röra på sig. Men före hann jag ju peka ut den för brorsans knallhattar och de tyckte det var spännande att se den så tydligt när den just börjat expandera.. ljusgrön sa de att den var, medan jag mest såg vitt ljus...

/Silfver

P-M Hedén sa...

Nästa gång jag är ute under klar och mörk himmel så ska jag försöka att se kometen med en kikare. Den ligger runt magnitud 5 nu vilket är på gränsen vad man kan se med blotta ögat.

Vänligen
/P-M