lördag 28 mars 2009

Vallentuna Deep Field


Egentligen ett ganska hopplöst försök på att fånga galaxer från en Vallentunahimmel men jag satte på ett smalbandsfilter och testade för att se vad som fastnade.
Och till min förvåning så kunde jag fånga den gigantiska spiralgalaxen M101 ganska bra som ligger så vackert på himlen med sina spiralarmar mot oss.
Med ett avstånd på 27 miljoner ljusår så fångade jag dess ljus som alltså har färdats i 27 miljoner år i ljusets hastighet....eehh...ja...helt sjukt (hur såg det ut på jorden för 27 miljoner år sedan?).
Och till min förvåning igen så kunde jag kontatera att det fastnat en hel del andra galaxer också, lite överallt på bilden faktiskt, bifogar en bild där jag markerat galaxerna som jag kunde se, finns säkert flera.
Dessa galaxer ligger i närheten av Karlavagnen.
Jag är inte riktigt nöjd med färgerna på bilden men det är tufft att få det bra, förmodligen så skulle jag behöva exponera ännu längre fast den sammanlagda exponeringstiden för denna bild var 126min med en brännvidd av 420mm, alltså 18st 7min exponeringar sammansatta i DeepskyStacker.
Egentligen är det helt sjukt vad man lägger ner tid på en liten bild, ibland undrar man om det är värt det......

5 kommentarer:

Mira sa...

Din gren av fotograferingskonsten har ju något längre exponeringstider än vad min har. Men å andra sidan, P-M, finns det något annat som är värt lika mycket somm tillfredsställelsen över en bra bild? Jess! Där satt den!

P-M Hedén sa...

Tack så mycket Mira för dina vänliga ord!
Nej det är sant, det kan helt klart vara värt att lägga ned mycket tid på en bild om den blir bra!
Jag ska göra ett nytt försök på M101 med ett litet större teleskop.
Jag sitter just nu och jobbar med en annan galaxbild (M81 & M82) som i mitt tycke blev betydligt bättre och då jag använde det teleskopet.

Mira är ju ett förträffligt namn förresten, har du sett stjärnan Mira?
En variabel jättestjärna.

Vänligen
P-M

assi sa...

Ååh, Du är så GRYM! vet inte vad jag ska säga...... Uttrycker mig med utropstecken ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P-M Hedén sa...

Tack så mycket Assi!
Du är så snäll med dina kommentarer och det uppskattas!
Själv så är jag som sagt inte 100% nöjd med bilden men man ska nog kanske inte vara det heller om man ska utvecklas som fotograf.

Vänligen
P-M

Jonna sa...

Du är grym!