fredag 13 december 2013

Geminid - M13 - comet Lovejoy!!!

Babak mejlade i TWAN forumet och frågade om någon skulle försöka fota något under Geminiderna som går av stapeln just nu. Månen stör under "peaken" inatt så jag kollade när månen gick ned som i morse och såg att det fanns en glugg mellan att månen gick ned ca 04.00 och till solens ljus börjar att störa vid 06.00.
Messade min far och undrade om han hade lust att starta dagen med meteorer och en komet och visst ville han det.
Så vi for iväg vid 03.30 till Vadakullar i Vallentuna, gravhögar från vikingatiden vackert belägen vid en sjöväg till Uppsala för 1000 år sedan.
Ivan blåste till och från även om det var en vindpust jämfört med hur det är i Jämtland men tillräckligt för att störa vissa bilder med hög brännvidd.
Målet var att fånga kometen Lovejoy bredvid den klotformiga stjärnhopen M13 samt fånga några meteorer. Snittet skulle ligga på runt 12 i timmen men faktum är att vi räknade till drygt 50st på 2 timmar, en del riktigt fina men mest lite mindre varianter.
När jag riktade 85mm objektivet mot kometen och M13 med min far och jag i förgrunden så tänkte jag att tänk om det skulle kunna komma en Geminid med i bilden också - men hur stor chans är det?
MEN, då kom den, snyggt till höger om Lovejoy och till vänster om Lovejoy den klotformiga stjärnhopen M13 http://en.wikipedia.org/wiki/Messier_13 känns som en rätt unik bild!
Nu kan man se vissa strukturer i kometsvansen i bilden, jag kunde med en viss svårighet se kometen för blotta ögat men då med "indirekt" seende..


A rare moment, M13 the globular cluster to the left, comet Lovejoy in the middle and a Geminidmeteor to the right! Me and my father enjoying 50 meteors during 2 hours,8 kommentarer:

Mira sa...

Snyggt!

Ars Natura sa...

Espectacular!

Anonym sa...

Yes!! Där satt det!! Gussekorven

jonah sa...

Ensamhet och tvåsamhet under natthimlen.
Tack för bilden.
j

P-M Hedén sa...

Tack Mira!!

P-M Hedén sa...

Thanks Ars Natura!

P-M Hedén sa...

Japp!!

P-M Hedén sa...

Tack själv Jonah!