söndag 8 december 2013

Jupiter, Vintergatan and Orionnebulosan

Jag och min son Olle var ute i obset och kikade lite igår kväll. Han fick Orionnebulosan som man ser som på bilden fast inte i rött, planeten Jupiter med sina band, igår kunde vi se månen Io's skugga på planetkroppen bilden visar från ett annat tillfälle så man kunde se "röda fläcken", sedan kikade vi också på galaxerna M81 & M82 som var väldigt fina i okularet.
Riktigt kul att få kika visuellt igen på objekt på natthimlen. Och det bästa av allt är att jag har löst ett problem med mitt teleskop så att den nu hittar objekt på himlen med en knapptryckning.
Bilden på Orionnebulosan är tagen med en brännvidd av 1764mm och flertalet expos på 30s, inte guidat, skärpan kanske inte är den bästa men jag kommer att återkomma till denna fina nebulosa i framtiden.
Bilden på Jupiter är kanske inte heller i världsklass men man ska ha i åtanke att det är en enda expo på 0.8s och en brännvidd på 11250mm (!) och med en sådan "lång" exponering med den brännvidden vet alla som sysslar med detta att seendet måste vara på topp!
Sedan en bild på vår galax Vintergatan från Mörby slottsruin nere i "källaren", magiskt vackert var det, notera Andromedagalaxen till vänster om Vintergatan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att Du fått ordning på drivningen till teleskopet! Gussekorven

P-M Hedén sa...

Ja, det var på tiden!